9 korzyści płynących z picia kawy

Kawa to jeden z najczęściej wybieranych i najdokładniej przebadanych napojów na świecie. Czy słusznie uwzględniamy ją w codziennej diecie?

1. Często picie kawy jest skorelowane z mniejszą śmiertelnością.
W 2019 r. przeprowadzono metaanalizę 40 badań na ponad 3 milionach osób i ponad 450 000 zgonach. Zauważono, że regularne i umiarkowane (od 2 do 4 filiżanek na dzień) kawy wiąże się ze zmniejszeniem śmiertelności (z różnych przyczyn) w. porównaniu do rezygnacji z kawy.
2. Poprawia wydolność pracy mózgu, polepsza koncentrację i ułatwia zapamiętywanie.
Zgodnie z twierdzeniem EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) kawie zawdzięczamy poprawienie sprawności umysłowej. Kofeina może wspierać zapamiętywanie i koncentrację. Kawa może też wspomóc funkcjonowanie organizmu w trakcie pracy zmianowej, długiej trasie lub w przypadku jet laga. Jet lag to zmęczenie charakterystyczne dla osób podróżujących, zmieniających strefy czasowe.
3. Przyspiesza tempo przemiany materii, tym samym wspomaga odchudzanie.
Kofeina zawarta w kawie często jest podstawą suplementów diety wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej – ma to sens. Kilka badań wskazuje, że kofeina może odpowiadać za redukcję masy ciała (w tym też tłuszczu) oraz przyspieszać tempo metabolizmu.
4. Kawa nie odwadnia (jeśli nie przekraczamy 5/6 filiżanek dziennie).
Kofeina jest substancją moczopędną, może realnie zwiększyć częstotliwość oddawania moczu. Warto jednak wiedzieć, że nieprzekraczanie 5-6 filiżanek kawy na dzień jest w pełni bezpieczne. Czarna kawa zawiera ponad 95% wody, dlatego zgodnie z normami można wliczać do dziennego bilansu wodnego.

5. Poprawia zdolności fizyczne.
Kofeina poprawia wykorzystanie tlenu przez komórki, dzięki czemu następuje opóźnienie uczucia zmęczenia. Picie kawy może korzystnie wpłynąć na długość oraz intensywność treningu.
6. Stosując zdrową i zbilansowaną dietę, kawa nie „wypłukuje magnezu”.
Kawa może być źródłem Mg, jedna filiżanka zawiera nawet 7mg magnezu. W Azji kawa stanowi dobre źródło tego składnika i pokrywa nawet 5% dziennego zapotrzebowania. Poza magnezem kawa jest źródłem witaminy B3, B5, manganu, potasu i niacyny.
7. Kawa nie zwiększa ryzyka zachorowalności na choroby serca.
Choroby układu sercowo naczyniowego to ogromny problem naszych czasów. W 2016 roku za połowę (!!!) zgonów w Polsce odpowiadały choroby serca. Warto robić wszystko, aby obniżać ryzyko zachorowalności. Przyjrzyjmy się temu, jak żyjemy, począwszy od aktywności fizycznej, przez sen i regeneracje, aż po sposób odżywiania. Każdy z tych elementów ma wpływ na to, jak wygląda nasze zdrowie. Kawa może powodować niewielki wzrost ciśnienia krwi, szczególnie gdy pijemy ją sporadycznie. Regularne i umiarkowane picie kawy nie wpływa na zwiększenie ryzyka chorób serca.
8. Obniża ryzyko cukrzycy II typu.
Cukrzyca typu drugiego jest poważnym, powiększającym się problemem ludzi na całym świecie. Badania dowodzą, że regularne picie kawy może chronić nas przez cukrzycą typu II i zmniejszać zachorowalność nawet o 50%! Przegląd 18 badań przeprowadzonych na grupie prawie 457 922 ludzi wykazał, że każda filiżanka kawy wiąże się z 7% zmniejszeniem ryzyka cukrzycy.
9. Obniża ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która prowadzi do otępienia, zaburzeń pamięci spowodowanych zanikiem tkanki mózgowej. Choroba Alzheimera dotyczy głównie osób po 65 roku życia. Dbanie o zdrowy styl życia, doborową dietę i regularną aktywność fizyczną możemy wpłynąć na opóźnienie objawów lub zmniejszenie ryzyka. Dowiedziono, że osoby pijące kawę mogą mieć zmniejszone ryzyko zachorowalności na Alzheimera nawet o 65%.
Czy wiesz, że…
Kawa sypana i kawa rozpuszczalna mają podobne wartości odżywcze?
Źródła:
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10654-019-00524-3
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0939475309002798
https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-009-1516-3
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1468-1331.2002.00421.x
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/In_the_journals_Coffee_drinking_lowers_mortality_risk_in_women