Napisz do mnie!

Blog

Batony owsiane z czekoladą

Batony owsiane z czekoladą

Batony owsiane z czekoladą

Składniki na 14 batonów:
Słodka masa:
10 namoczonych daktyli
2 łyżki masła/oleju kokosowego
3 łyżki masła orzechowego
łyżka miodu
Pozostałe:
2 szklanki płatków owsianych
pół szklanki orzechów laskowych (75g)
tabliczka gorzkiej czekolady
5 łyżek słonecznika
4 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki sezamu
4 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie:
1. Namoczone daktyle miksujemy za pomocą blendera. Następnie przekładamy je do małego garnka, dodajemy pozostałe składniki na słodka masę i delikatnie podgrzewamy całość.
2. Płatki prażymy na suchej patelni przez kilka minut, następnie dokładamy orzechy, nasiona i prażymy kolejne minuty, aż wszystko się ładnie zarumieni.
3. Czekoladę i orzechy laskowe siekamy na drobne kawałki, możemy tez je zmiksować w blenderze kielichowym.
4. W dużej misce łączy wszystkie sypkie składniki, a następnie zalewamy je podgrzana masą daktylową. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
5. Kleistą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę dokładnie dociskamy z góry (dzięki temu batoniki nie będą się rozpadać).
6. Pieczemy batoniki przez 30 minut. Po upływie 30 minut wyciągamy blaszkę i -uwaga- przykrywamy masę druga blaszka, aby obciążyć dodatkowo masę. Po 20-30 minutach można pokroić masę. U mnie wyszło 14 batoników.

Jeden baton ma:
271 kcal
7g białka
17g tłuszczu
19g węglowodanów

Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud

A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!

Batony owsiane z czekoladą

Scroll to top