Chrupiące placuszki szpinakowe są świetnym pomysłem, by przemycić trochę szpinaku do diety, który jest niesamowicie zdrowy i pełny żelaza! Placuszki wychodzą pyszne i chrupiące, a w środku są cudownie puszyte
Składniki na 2 porcje:
2 jaja
6 łyżek mąki pełnoziarnistej
40g szpinaku świeżego lub mrożonego
100ml napoju sojowego
5 orzechów włoskich
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Białka jaj ubijamy na sztywna pianę.
2. Szpinak razem z mlekiem i żółtkami miksujemy na jednolitą masę.
3. Orzechy rozdrabniamy.
4. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
5. Łączymy wszystkie składniki razem.
6. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pierwsza strona pod przykrywką, druga bez, wtedy wychodzą puszyste 💚
Jedna porcja ma tylko:
260kcal
12,6g białka
12,8g tłuszczu
26,6g węglowodanów
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!