Składniki na 6 sporych porcji w tortownicy o średnicy 18cm:
CIASTO
2 jajka
4 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka mąki razowej
50g odżywki białkowej
250g mrożonego szpinaku
4 łyżki erytrytolu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g malin mrożonych
KREM
250g ricotty
100ml śmietany 30%
4 łyżki erytrytolu
Przygotowanie:
1. Szpinak podgrzewamy w garnku i miksujemy na mus.
2. Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z erytrytolem na sztywną pianę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
3. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
4. Do jajek dodajemy olej, mus ze szpinaku i mąkę.
5. Miksujemy całość przez minutę. Wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut.
6. Zimną ricottę miksujemy ze śmietana i śmietan-fixem.
7. Gdy ciasto będzie ostygnie przekrawamy je na pół. Spod zostawiamy, wykładamy na niego maliny i krem. Górną warstwę rozdrabniamy i wysypujemy na krem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin albo całą noc. Dekorujemy świeżymi owocami. Ciasto zielony mech gotowe!
Jedna porcja ma:
310 kcal
14g białka
18g tłuszczu
26g węglowodanów
Dla porównania klasyczna wersja w porcji ma średnio 470 kcal
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!