Napisz do mnie!

Blog

Domowy chlebek pszenno-razowy

Domowy chlebek pszenno-razowy

Domowy chlebek pszenno-razowy

Składniki na 1 bochenek:
250g mąki żytniej razowej
250g mąki pszennej
450 ml cieplej wody
8g drożdży suchych
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
dowolne ziarna
płatki owsiane


Przygotowanie:
1. W dużej misce łączymy 2 rodzaje mąki, sól, cukier, płatki owsiane i ziarna.
2. W mniejszej mieszamy wodę z drożdżami. Odstawimy na kilka minut.
3. Łączymy zawartości obu misek i wygniatamy delikatnie ciasto.
4. Odstawiamy ciasto do ciepłego miejsca na godzinę, żeby wyrosło.
5. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem.
6. Wykładamy ciasto do formy, posypujemy ziarnami i pieczemy równą godzinę w 200 stopniach.

Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud

A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!

Domowy chlebek pszenno-razowy

Scroll to top