Napisz do mnie!

Blog

Ekspresowe paszteciki z kapustą i grzybami

Ekspresowe paszteciki z kapustą i grzybami

Nie masz czasu na długie gotowanie? Sprawdź przepis na ekspresowe paszteciki z kapustą i grzybami.

Ekspresowe paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki na farsz:
600g kapusty kiszonej
Szklanka suszonych prawdziwków
Marchew
Cebula
Ziele angielskie, 4 liście laurowe, pieprz, sól, papryka wędzona
1 łyżka oleju rzepakowego
Dodatkowo:
Rolka ciasta francuskiego
jajko

Przygotowanie:
1. Grzyby przekładamy do garnka i zalewamy szklanką wrzątku. Gotujemy przez 30 minut, na niskim ogniu.
2. Kapustę drobno siekamy, następnie przekładamy do drugiego garnka.
3. Grzyby oddzielamy od wody, a następnie przelewamy wodę do kapusty, a grzyby kroimy.
4. Kapustę wraz z grzybnym wywarem gotujemy na niskim ogniu przez około 30 minut w towarzystwie ziela i liści laurowych.
5. Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.
6. Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę.
7. Marchew wraz z podsmażoną cebulą dodajemy do kapusty. Po 30 minutach gotowania kapusty ściągamy ją z palnika i studzimy (idealne warunki na balkonie).
8. Wykładamy rolkę ciasta francuskiego na blat, następnie nakładamy farsz z kapusty na ciasto. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku w następnie dzielimy na małe kawałki (u mnie wyszło 14 kawałków). Górę smarujemy jajkiem i zapiekamy w piekarniku (180’) przez 35 minut.

Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud

A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!

Ekspresowe paszteciki z kapustą i grzybami

Scroll to top