Kolejny przepis na pyszne wegetariańskie danie, czyli falafelki, które są idealnym roślinnym obiadem, bo sycą na długo, a jeden falafelek ma tylko 63 kalorii
Składniki:
500 g suchych nasion ciecierzycy
pęczek natki pietruszki
2 szalotki
3-4 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki wędzonej
łyżeczka kurkumy
łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki soli
łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
łyżeczka kolendry
łyżeczka imbiru mielonego
2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy do smażenia
Przygotowanie:
Cieciorkę moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy ją na małym ogniu przez ok 30/40 min. Pietruszkę i cebulę drobno siekamy, a czosnek przecieramy przez praskę. Gdy cieciorka będzie odpowiednio miękka rozdrabniamy ją za pomocą blendera. To może trochę potrwać. Wszystkie przyprawy mieszamy w jednym naczyniu. Następnie do masy dodajemy pietruszkę, czosnek cebule i przyprawy. Odstawimy masę na 40 minut do lodówki i po upływie tego czasu zaczynamy formować kotleciki. Odłóż porcje które przydadzą Ci się na najbliższe dni, a resztę zamróz na później. Kotleciki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu i średnim ogniu z dwóch stron po ok 2-3 minuty.
U mnie wyszły dokładnie 32 kotleciki, z czego jeden zawiera:
63 kilokalorii
11 g białka
1,6 g tłuszczu
6,2 węgli
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!