Napisz do mnie!

Blog

Pad thai

Pad thai

Pad thai

Składniki na 2 porcje:
150g makronu ryżowego (szeroki)
50g tofu
200g mięsa z kurczaka/krewetek/więcej tofu
cebula czerwona
jajko
2 łyżki orzechów ziemnych
limonka
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypiorek
Sos:
4 łyżki sosu rybnego
3 łyżki pasty z tamaryndowca
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
łyżka wody


Przygotowanie:
1. Makaron moczymy w cieplej wodzie przez miniumum 15 minut.
2. Kroimy drobno cebulkę, a na małej patelni rozgrzewamy olej. Kroimy tofu i kurczaka w kostkę. Orzechy rozdrabniamy.
3. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu.
4. Na małej patelni podsmażamy cebulę przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy marynatę, gotujemy 2 minuty i ściągamy z ognia. Rozgrzewamy olej na dużej patelni/woku.
5. Na woku podsmażamy tofu i kurczaka (w przypadku krewetek-tofu najpierw smażymy aż się zezłoci a krewetki dodajemy na ostatnie 2 minuty smażenia).
6. Gdy kurczak będzie już gotowy (po kilku minutach smażenia) dorzucamy odcedzony makaron. Mieszamy całość. Po chwili dolewamy marynatę, znowu mieszamy, smażymy przez 2 minuty na dużym ogniu.
7. Następnie wbijamy jajko w środek woka, mieszamy kolejna minutę i gotowe.
8. Wykładamy na talerze, polewamy sokiem z limonki, posypujemy orzeszkami i szczypiorkiem. Pad thai gotowy!


Makro 1 porcji:
745 kcal
40g białka
25g białka
82g węglowodanów 

Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud

A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!

Pad thai

Scroll to top