Napisz do mnie!

Blog

Kalafior a’la skrzydełka

kalafior a'a skrzydełka

Ten uzależniający chrupiący, pieczony kalafior a’la skrzydełka jest hitem zarówno wśród wegan, jak i mięsożerców. Wszyscy uwielbiają ten przepis! Lekko pikantne, niezwykle aromatyczne i niesamowicie pyszne. 

Kalafior a’la skrzydełka

Składniki:
– 1 kalafior
– Szklanka mąki
– Szklanka skrobii ziemniaczanej
– Kurkuma, czosnek, papryka słodka i wędzona
– Szklanka wody
– Szklanka pano/bułki tartej
– 2 łyżki oliwy
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki koncentratu
– Łyżka sosu sojowego
– Łyżka syropu z agawy
– Szczypiorek
– Sezam

Przygotowanie:
1. Kalafiora obierz z liści i pokrój na średniej wielkości różyczki. 
2. Skrobię ziemniaczaną, mąkę, kurkumę, czosnek, paprykę słodką i wędzoną wymieszaj razem w misce, a następnie dodaj szklankę wody i wymieszaj na jednolitą konsystencję. 
3. Wrzuć kalafiora do miski z masą i wymieszaj.
4. Następnie wsyp szklankę bułki tartej i wstrząśnij do równomiernego obtoczenia kalafiora.
5. Kalafiora zapiecz w piekarniku przez około 15-20 minut.
6. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy, łyżkę sosu sojowego, srirachę oraz syrop z agawy i wymieszaj. Podsmażaj przez około 7-8 minut.
7. Wyjmij kalafiora z piekarnika i wrzuć na patelnię z sosem. Wymieszaj i podsmaż do uzyskania glazury.
8. Skrzydełka z kalafiora podawaj z szczypiorkiem i sezamem.

Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud

A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!

kalafior a'a skrzydełka

Scroll to top