Napisz do mnie!

Blog

Kurczak po tajsku

Kurczak po tajsku

Uwielbiam kuchnię tajską, jest pełna smaków i aromatów. Kurczak po tajsku jest absolutnie prostym i tanim przepisem, zrobisz go w 15 minut! Stwórz swoją Azję w kuchni

Kurczak po tajsku

Składniki na 4 porcje:
300g piersi z kurczaka (można także użyć krewetek, tofu lub rybę)
100g makaronu ryżowego
500g warzyw (mrożona mieszanka azjatycka)
mleczko kokosowe
pastę curry
imbir
limonkę
słodka papryka czerwona
łyżkę oleju rzepakowego
chili (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Kurczaka oczyszczamy i kroimy. Następnie marynujemy w imbirze, soku z limonki i czerwonej słodkiej papryce.
Podsmażamy kurę na oleju (najlepiej w patelni typu wok, ale garnek tez się sprawdził). Gdy kurczak będzie gotowy dorzucamy warzywa, dusimy całość przez kilka minut. Dolewamy mleczko kokosowe (3/4 puszki), i dodajemy pastę curry. Całość gotujemy przez ok. 10 min na średnim ogniu.
Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, chili i sokiem z limonki.
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i czekamy 2 minuty aż będzie gotowy.
I TO WSZYSTKO ❤️

Porcja zawiera:
Kalorie: 341kcal
Białko: 21g
Tłuszcz: 16g
Węglowodany: 26,7g

Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud

A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!

Kurczak po tajsku

Scroll to top