SKŁADNIKI na 2 porcje:
Cebula
Marchew
Pół papryki
130g ryżu
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1,5 piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
2cm imbiru
Garść kiełek fasoli
Szklanka wody/bulionu
60 ml Sosu sojowego
3 łyżki syropu z agawy
1,5 łyżki skrobii
Łyżka sezamu
Garść szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
1. Warzywa i kurczaka kroimy.
2. Ryż płuczemy a następnie gotujemy w wodzie (w proporcji 1:2)
3. W woku lub na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy warzywa i kurę przez 6-8 minut.
4. Po tym czasie na patelnie dodajemy wodę, sos sojowy, syrop z agawy, czosnek, imbir i skrobię (możemy wcześniej wymieszać ją z wodą)
5. Do patelni dodajemy kiełki i dusimy całość przez 5 minut.
6. Do lunchboxa przekładamy ryż, dodajemy sos i całość posypujemy szczypiorkiem i sezamem.
MAKRO:
690 kcal
44g białka
14g tłuszczu
98g węglowodanów
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!