Bardzo prosty przepis a kurczaka w sosie chop suey!
Składniki na 2 porcje:
1,5 piersi z kurczaka
Sól, pieprz
2 marchewki
1 papryka czerwona
Garść kiełek fasoli
2/3 cebulki zielone
1 łyżka oliwy z oliwek
7 łyżek ryzu
sos:
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
Sporo pieprzu
Pół szklanki bulionu
Pół szklanki wody
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na sos mieszamy w większym naczyniu do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Kurczaka kroimy w grubą kostkę.
3. Na osobnej desce kroimy warzywa.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, najpierw podsmażamy kurę z dwóch stron, następnie ściągamy z patelni i podsmażamy warzywa przez 3-4 minuty.
5. Po upływie tego czasu dodajemy do warzyw pół szklanki wody, dusimy przez kolejne kilka minut.
6. W osobnym garnku gotujemy ryż.
7. Do warzyw dokładamy kurczaka, kiełki i wcześniej przygotowany sos.
8. Gulasz chop suey jemy z ryżem.
W wersji roślinnej mięso można wymienić na tofu, myślę, że będzie tak samo pyszne🌱
Jedna porcja zawiera:
525 kcal
40g białka
8g tłuszczu
73g węglowodanów
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!