Napisz do mnie!

Blog

Kurczak w sosie seczuańskim

Kurczak w sosie seczuańskim

Kurczak w sosie seczuańskim – ten przepis powstał z mojej miłości do Azji i jej przepysznej kuchni. To danie to kulinarna petarda, pycha!

Kurczak w sosie seczuańskim

Składniki na 2 porcje:
Sos seczuański
– 10 łyżek sosu sojowego
– 2 łyżki mąki – Imbir Ok 20g
– Czosnek 3 ząbki
– Czekolada gorzka (2 kostki)
– Chili/ sriracha
– Łyżka cukru/ksylitolu
– Pieprz seczuański/zwykły
Dodatki:
– Pierś z kurczaka
– Łyżeczka oliwy z oliwek
– Papryka 1 szt
– Czerwona cebula 1 szt
– Czosnek 2 ząbki
– Imbir
– mieszanka warzyw chińska 100g (fajnie jakby zawierała bambus, groszek, marchew)
– Ryż 6 łyżek (suchy)

Przygotowanie:
W wysokim naczyniu mieszamy sos sojowy, sprasowany czosnek, starty imbir i chili. Mąkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody i dolewamy do sosu. Doprawiamy pieprzem, wrzucamy kostki czekolady (nie trzeba wcześniej rozpuszczać). Kurczaka oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry. Paprykę i cebule kroimy. W garnku obok gotujemy ryz.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy smażymy czosnek, imbir, cebule i paprykę. Dodajemy kurę i podlewamy odrobiną sosu. Po upływie kilku minut, dorzucamy warzywa mrożone, dolewamy resztę sosu i gotujemy całość przez ok. 10 minut. Jemy z ryżem

Makro jednej porcji:
Kcal: 482
B:32,7
T:6,7
W:75,1

Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud

A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!

Kurczak w sosie seczuańskim

Scroll to top