Napisz do mnie!

Blog

Kurki w sosie “śmietanowym” w wege wydaniu

Kurki w sosie "śmietanowym" w wege wydaniu

Kurki w sosie “śmietanowym” w wege wydaniu

Składniki na 2 porcje:
Kostka tofu naturalnego
2 Szklanki makaronu penne
100g kurek
Puszka mleczka koko 12%
Pietruszka/bazylia
Łyżka oliwy z oliwek
Cebula, czosnek
Pieprz, bazylia suszona, papryka wędzona, sos sojowy

Przygotowanie:
1. Tofu kroimy na nieregularne plastry, posypujemy pieprzem i sosem sojowym,
odstawiamy na kilka minut.
2. Kurki posypujemy solą, a następnie zalewamy gorącą wodą i płuczemy kilka razy, aby pozbyć się resztek piasku.
3. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy w większej patelni.
4. Większe kurki kroimy na pół, a małe zostawiamy.
5. Gdy cebula się zeszkli do patelni dodajemy kurki oraz tofu, smażymy całość kilka minut.
6. W osobnym garnku przygotowujemy makaron.
7. Do smażących się warzyw i tofu dodajemy mleczko kokosowe i przyprawy: dużo pieprzu,
dużo bazylii, zioła prowansalskie, paprykę wędzoną, sos sojowy i świeżą pietruszkę.

Makro jednej porcji:
540 kcal
32g białka
21g tłuszczu
55g węgli

Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud

A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!

 

Kurki w sosie "śmietanowym" w wege wydaniu

Scroll to top