Składniki:
Owocki:
3 rabarbary
2 nektarynki
2 łyżki syropu z agawy
Pół szklanki wody
Biszkopt:
50g roztopionego masła
2 jaja
200g mąki orkiszowej
100g ksylitolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Jogurt:
150g jogurtu naturalnego
jajko
3 łyżki ksylitolu (ksylitol zmiksowany na puder, można zastąpić cukrem-pudrem)
Przygotowanie:
1. Owoce kroimy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i syropem z agawy, gotujemy na lekkim ogniu przez 20 minut. Studzimy.
2. W misce zmiksuj ksylitol z jajkami, następnie dodaj przesianą mąkę, masło i pozostałe sypkie składniki.
3. Ciasto przelej do formy do pieczenia.
4. Wszystkie powyższe składniki łączymy w miseczce za pomocą widelca.
5. Na ciasto w formie wykładamy kleksy masy jogurtowej i owoce. Górę delikatnie mieszamy za pomocą patyczka.
6. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.
Składniki obejmują 10 porcji, jedna z nich ma:
198 kcal
6g białka
6g tłuszczu
27g węglowodanów
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!