Składniki na 25 sztuk
Ciasto:
500g mąki
250ml dowolnego ciepłego mleka
4 łyżki ksylitolu
50g masła
jajko
odrobina soli
Zaczyn:
40g drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki (z wcześniejszych 500g)
Posypka:
2 łyżki ksylitolu
cynamon, dużo cynamonu
Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzać mleko. W misce obok przygotować zaczyn: pokruszyć drożdże, dodać 5 łyżek ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 2 łyżki ksylitolu. Odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godziny.
2. Rozpuścić masło, a następnie ostudzić.
3. W kolejnej misce wymieszać wszystkie składniki na ciasto: mąkę, pozostałe mleko, ksylitol, jajko, sól i zaczyn. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota.
4. Następnie dodajemy masło (zostawiamy odrobinę na później) i ponownie wyrabiamy ciasto. Odkładamy masę w ciepłe miejsce na godzinę (ciasto powinno podwoić swój objętość). Przygotowujemy posypkę: mieszamy ksylitol z cynamonem.
5. Ciasto rozwałkujemy na kształt dużego prostokąta. Rozsmarowujemy pozostałe masło na cieście i posypujemy równomiernie posypką. Następnie skręcamy ciasto w rulon (wzdłuż dłuższej krawędzi). Na końcu rozcinamy rulon na niewielkie kawałki i wsadzamy do foremki na muffiny lub na blaszkę do pieczenia, pamiętaj żeby pozostawić miedzy bułeczkami odstęp.
6. Górę bułeczek możemy posmarować mlekiem za pomocą pędzelka. Pieczemy 20 min w 180 stopniach.
Jedna bułeczka ma:
101 kcal
3g białka
2g tłuszczu
19g węgli
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!