Do hummusu podejść miałam wiele, robiłam wersje z burakiem, kurkumą, pietruszką, bazylią, marchewkami… wymieniać mogłabym do jutra, ale to właśnie ta wersja hummusu skradła moje serce. Hummus idealnie pasuje jako dodatek do dań i surowych warzyw.
Składniki:
Puszka ciecierzycy
4 łyżki sezamu
Pół ząbka czosnku
4 łyżki wody
Sok z cytryny
Sól
Łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Nasiona sezamu podprażamy na suchej patelni, dzięki temu zyskają większy aromat i bardziej wyrazisty smak.
2. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia i miksujemy do uzyskania idealnej, kremowej konsystencji.
Makro całego hummusu:
Kcal: 692
B: 26g
T: 40g
W: 18g
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!