Dzisiaj na tapetę bierzemy kolejnego popularnego batona. Wpadaj po odchudzony przepis na 3bit. Wyszedł naprawdę super, yummy!
Składniki na 12 porcji:
200g herbatników z mniejsza zawartością cukru
150g daktyli
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki syropu klonowego/ksylitolu
0,5l mleka 1,5%
Budyń śmietankowy
Śmietanka 30%
Czekolada gorzka
Przygotowanie:
Zalewamy daktyle wrzątkiem na jakieś 15-20minut. W tym samym czasie przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją z tylu opakowania z dodatkiem czegoś słodkiego (w moim wypadku syrop klonowy). Następnie go studzimy. Gdy daktyle będą gotowe (skórka łatwo będzie odchodzić) zabieramy się za obieranie. Do małego rondelka wlewamy 3 łyżki śmietanki, syrop klonowy, masło orzechowe i obrane daktyle, zagotowujemy całość, a następne miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Ok karmel gotowy, najtrudniejsze za nami. Wylewamy masę na herbatniki, a następnie pokrywamy całość jeszcze jedna warstwą ciastek. Następnie wykładamy ostudzony budyń. Układamy kolejna i ostatnią warstwę herbatników. W misce ubijamy pozostałą śmietankę na sztywną pianę. Wykładamy na wierzch ciasta, a następnie tarkujemy gorzką czekoladę i posypujemy całość. Et voilá! Gotowe!
Jedna porcja zawiera:
162 kalorie
B:3,3g
T:5,6g
W:25,3g
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!