Mój przepis na orzechowe blondie to bardziej dietetyczna i zdrowsza wersja klasycznego, niestety bardzo tłustego i kalorycznego ciasta. Moje blondie jest przepyszne, słodkie, orzechowe, a przy tym dostarcza tylko 118 kalorii w porcji!
Składniki:
10 łyżek suchych nasion soczewicy
1 banan
2 jajka
5 daktyli
łyżka masła orzechowego
3 łyżki płatków owsianych
40g czekolady gorzkiej
3 łyżki śmietany kremówki
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Soczewicę płuczemy a następnie gotujemy przez 20 minut w wodzie z dodatkiem cynamonu. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
2. W naczyniu blendujemy soczewicę, daktyle, masło i banana.
3. Jajka miksujemy z odrobiną soli, po chwili dodajemy wcześniej zmiksowaną soczewicę i płatki owsiane.
4. Wylewamy ciasto na blaszkę (u mnie 30x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut w 180′
5. Gdy ciasto będzie gotowe, zabieramy się za polewę: Podgrzewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Zostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej smakuje z lodówki.
Jedna z 12 porcji ma:
118 kcal
5g białka
5g tłuszczu
12,3 g węgli
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!