Dynia, lekki aromat wanilii oraz zdrowa dawka cynamonu – te placuszki z dyni ucieszą cię swoją jesienną, ciepłą aurą oraz cudownym jesiennym smakiem — idealnym do filiżanki gorącej kawy w chłodny poranek! Aby je zrobić, potrzebujesz puree z dyni. Możesz użyć puree z puszki lub domowego puree z pieczonej dyni.
Składniki:
• 80g mąki
• łyżeczka cukru waniliowego
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• banan
• pół szklanki puree dyniowego
• jajko
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• łyżeczka cynamonu
• łyżeczka cukru waniliowego
Polewa:
• 2 łyżki skyru waniliowego
• łyżeczka masła orzechowego
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
2. W osobnym naczyniu połącz banana, puree dyniowe i jajko.
3. Połącz zawartość obu miseczek, a następnie smaż na rozgrzanym oleju.
4. Po podsmażeniu obtocz placuszki w mieszance cynamonu i cukru.
5. Przygotuj polewę mieszając skry waniliowy i masło orzechowe.
6. Jedz placuszki z polewą na deser.
Porcji:2
1 porcja dostarcza:
kcal: 352 kcal
B: 15g
T: 7g
W: 56g
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!