Składniki na 16 jagodzianek:
Ciasto:
▪️ 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
▪️ 20g drożdży
▪️ 200ml mleka lub napoju roślinnego
▪️ 100g masła lub oleju słonecznikowego
▪️ 1 jajko
▪️ 4 łyżki cukru/ksylitolu/erytrytolu
Nadzienie:
▪️ 500g jagód
▪️ 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
▪️ 3 łyżki cukru/ksylitolu/erytrytolu
Kruszonka:
▪️ 150 g mąki
▪️ 50g cukru
▪️ 50g masła
Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzać mleko, a w misce obok przygotować zaczyn: pokruszyć drożdże, dodać 5 łyżek ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 2 łyżki ksylitolu. Odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godziny.
2. Rozpuścić masło, a następnie ostudzić.
3. W kolejnej misce wymieszać wszystkie składniki na ciasto: mąkę, pozostałe mleko, ksylitol, jajko, sól i zaczyn. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota.
4. Następnie dodajemy masło (zostawiamy odrobinę na później) i ponownie wyrabiamy ciasto. Odkładamy masę w ciepłe miejsce na godzinę (ciasto powinno podwoić swój objętość)
5. Jagody podgrzewamy w garnuszku dodajemy cukier i skrobie ziemniaczana. Dusimy całość przez moment. Składniki na kruszonkę ucieramy i odstawiamy do lodówki.
6. Ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na 16 kawałków. Następnie formujemy kuleczki i je rozpłaszczamy. Na środku ciasta wykładamy nadzienie i zawijamy (jak pierogi). Górę smarujemy mlekiem albo roztrzepanym jajkiem, dodajemy kruszonkę i pieczemy całość przez 25 minut w 180 stopniach. Prawdziwe polskie jagodzianki gotowe!
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!