Łatwo, szybko, bezmięsnie…i jeszcze tak pysznie, czyli quesadilla z kapustą kiszoną – fuzja kuchni meksykańskiej i polskiej.
Składniki na 2 porcje:
kostka tofu 180g
szalotka
czosnek
2 tortille pełnoziarniste
kapusta kiszona 1/2 szklanki
pomidorki koktajlowe
ser feta 40g
mozzarella 50g
awokado 1/2 szt
sos sojowy, papryka wędzona, pieprz, szczypiorek, roszponka
Przygotowanie:
1. Cebulkę, czosnek i tofu kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Podlewamy całość sosem sojowym (ok 20ml).
2. Dodajemy pokrojone pomidorki, ser fetę i kapustę kiszoną. Przyprawiamy całość, dodajemy mozzarellę i dusimy przez kilka minut.
3. Na drugiej patelni, na małym ogniu podgrzewamy tortille, następnie dodajemy farsz. Na górę dodajemy pokrojone awokado, cała zieleninę jaką mamy w domu i przykrywamy drugim plackiem.
4. Obracamy tortillę (najlepiej za pomocą dużego talerza) i podsmażamy z drugiej strony.
Jedna porcja ma:
485 kcal
30g białka
24g tłuszczu
40g węglowodanów
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!