Napisz do mnie!

Blog

Rozgrzewające curry z soczewicą i batatem

Rozgrzewające curry z soczewicą i batatem

Dziś na obiad wegańskie, rozgrzewające curry z soczewicą i batatem. Całość zawiera 418kalorii i az 26g białka roślinnego. Znajdzie się ktoś chętny na ten łatwiutki przepis?

Rozgrzewające curry z soczewicą i batatem

Przepis na dwie porcje
Składniki:
– 2 małe bataty lub 1 duży
– Cieciorka (u mnie puszka)
– Cebula czerwona 1 szt
– Mleczko kokosowe 12% cała puszka
– Pasta curry (niezastąpiona❤️) pieprz, sól, wędzona papryka, imbir, sok z limonki
– Ryż (8 łyżek)
– Łyżka oliwy z oliwek (1 łyżka)
– natka pietruszki

Przygotowanie:
Rozgrzewamy patelnię. Kroimy cebulkę i bataty w kostkę,a imbir ścieramy na tarce. Wlewamy olej na patelnie i podsmażamy cebulkę. Następnie dokładamy batat i dusimy całość przez ok 4 minuty. Ciecierzycę płuczemy w zimnej wodzie. Patelnię zalewamy mleczkiem i dodajemy ciecierzycę. Doprawiamy pastą curry (ok 7cm), solą, pieprzem i papryką, a następnie gotujemy całość przez kilka minut. Pasta curry jest bardzo ważna w tym daniu, ponieważ zagęszcza sos. Jeśli jej jednak nie macie, użyjcie łyżki mąki do zagęszczenia sosu.
W garnku obok przygotowujemy ryż. Przed podaniem posypujemy wszystko pokrojoną pietruszką.

Całość zawiera 418kalorii i aż 26g białka roślinnego

Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud

A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!

Rozgrzewające curry z soczewicą i batatem

Scroll to top