Napisz do mnie!

Blog

Rozgrzewający Tajski Dahl z soczewicą

tajski dahl z soczewicą

Aromatyczny, kremowy, rozgrzewający – to danie idealne na długie, chłodne wieczory i obowiązkowy punkt na jesiennej mapie kulinarnej. Ten rozgrzewający tajski dahl z soczewicą jest dowodem na to, że skromne składniki mogą ze sobą współpracować, tworząc magię! Dzięki prostej liście składników jest łatwe do zrobienia i z pewnością umili ci szare, jesienne dni.

Rozgrzewający tajski dahl z soczewicą

Składniki:

  • 5 łyżek soczewicy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka passaty pomidorowej
  • pomidor malinowy
  • 5 łyżek mleczka kokosowego
  • szklanka bulionu
  • pasta tom yum (obowiązkowo)

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno siekamy, a soczewicę kilkukrotnie płuczemy.
  2. W garnku rozgrzewamy olej.
  3. Na niewielkim ogniu podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy soczewicę. Smażymy przez 3-4 minuty, ciągle mieszając.
  4. Do garnka dodajemy passatę, pokrojonego pomidora, mleczko kokosowe i bulion. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15-20 minut.
  5. Dahl najlepiej smakuje z chlebkiem naan, jest on bardzo prosty do zrobienia w domu.

Porcji: 2

1 porcja dostarcza:

kcal: 296 kcal
B: 13,5g 
T: 10g 
W: 34g 

Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud

A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!

tajski dahl z soczewicą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top