Napisz do mnie!

Blog

Sałatka z bobem i truskawkami

Sałatka z bobem i truskawkami

Sałatka z bobem i truskawkami

Składniki na 4 porcje:
500g bobu
400g fasolki szparagowej
opakowanie wędzonego tofu
6 łyżek słonecznika
dowolna sałata
koperek
300g truskawek
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka miodu, sól, pieprz, ocet balsamiczny
łyżka nasion goji/żurawiny/rodzynek


Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa myjemy i rozgrzewamy wodę z dodatkiem soli w garnku.
2. Wrzucamy bób do gorącej wody i gotujemy przez 15 minut.
3. Tofu kroimy na podłużne plastry i marynujemy w połączeniu sosu sojowego, miodu, łyżki oliwy, przypraw i jagód goji. Najlepiej odstawić je na dłuższy czas.
4. W trakcie gotowania bobu kroimy truskawki, fasolkę i koperek.
5. Na osobnej patelni podprażamy słonecznik.
6. Wykorzystując tę samą patelnię podsmażamy wcześniej zamarynowane tofu.
7. Po upływie 15 minut do bobu dorzucamy fasolkę i gotujemy kolejne 5 minut.
8. Bób obieramy i mieszamy z koperkiem.
9. Warzywa układamy warstwowo: fasolka, sałata, bób, truskawki. Na górę wykładamy plastry wędzonego tofu, posypujemy ziarenkami i polewamy oliwą i octem balsamicznym.

Makro jednej porcji:
371 kcal
22g białka
18g tłuszczu
35g węglowodanów

Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud

A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!

Sałatka z bobem i truskawkami

Scroll to top