Napisz do mnie!

Blog

Smażony ryż z warzywami

Smażony ryż z warzywami

Smażony ryż z warzywami

Składniki na 2 porcje:
8 łyżek ryżu basmati
200g piersi z kurczaka/tofu
Marchew
Cebula
Czosnek
Sos sojowy
2 jaja
2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 min.
2. Mięso lub tofu kroimy w kostkę i przyprawiamy w papryce słodkiej, wędzonej, soli i pieprzu.
3. Marchew i cebulę kroimy drobno.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, po chwili wrzucamy marchew. Po 3 minutach dorzucamy cebulę i czosnek.
5. Na osobnej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy kurę lub tofu.
6. Ugotowany ryż odcedzamy i wrzucamy na patelnię do warzyw. W środku patelni robimy dziurkę na jajko. Wbijamy jajka, dodajemy sos sojowy i mieszamy całość aż jajko się zetnie.
7. Ryż podajemy z kurą/tofu, posypujemy całość pietruszką.

1 porcja dostarcza:
502 kcal
35 g białka
16g tłuszczu
47g węglowodanów

Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud

A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!

Smażony ryż z warzywami

Scroll to top