Składniki na 2 porcje:
Kostka tofu naturalnego
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki bułki tartej z przyprawami (sól, pieprz, czosnek, papryka)
Pół szklanki mleka sojowego
4 ziemniaki
2 ugotowane buraki
1 cebula
2,5 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie.
2. Tofu kroimy w nieregularne cienkie plastry (powinno wyjść 6-7 kawałków)
3. Do 3 osobnych misek wsypujemy bułkę, mąkę oraz mleko.
4. Plastry tofu obtaczamy w skrobi, następnie w mleku a na końcu w bułce.
5. Kotlety sojowe smażymy na większej patelni po około 5 minut z każdej strony.
6. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka i mieszamy ze startymi buraczkami.
7. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy za pomocą tłuczka, dodając odrobinę oleju rzepakowego.
8. Kotlety sojowe podajemy z surówką z buraczków i ziemniaczanym puree.
💪🏼protip: bułkę zróbcie sami, jeśli macie suche pieczywo w domu, wystarczy ja zmiksować za pomocą blendera.
Jedna porcja zawiera:
544 kcal
24g białka
22g tłuszczu
63g węglowodanów
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!