Napisz do mnie!

Blog

Sushi burger

sushi burger

Co powiesz na połącznie burgera i sushi? Sushi burger, czyli fuzja amerykańskiej i japońskiej kuchni – najlepsze z obu światów. Nie mogę prosić o nic więcej. Nie tylko smakuje niesamowicie, ale jest też bardzo estetyczny. W dodatku ten przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a więc do dzieła!

Sushi burger

Składniki:

  • 120 g ugotowanego ryżu do sushi (z innym nie wyjdzie)
  • 100g łososia
  • ogórek
  • 1/3 awokado
  • łyżeczka majonezu wege
  • łyżeczka srirachy
  • łyżeczka sezamu
  • kilka listków nori

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Z ryżu formujemy kulki, a następnie je rozgniatamy, tak aby przypominały spód bułki.
  3. Ryżowe „bułeczki” przekładamy do air fryera, lub na natłuszczona patelnię. Dodajemy również łososia skropionego sosem sojowym.
  4. Smażymy z dwóch stron przez chwilkę, lub zamykamy w air fryerze na 5-6 minut. W międzyczasie kroimy warzywa.
  5. Na talerz wykładamy jedną bułkę ryżową, dodajemy majonez, ogórka, łososia, awokado, srirachę, nori i sezam. Przykrywamy drugą bułką i gotowe!

Porcji: 1

1 porcja dostarcza:

490 kcal
25g białka
26g tłuszczu
35g węgli

Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud

A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!

sushi burger

Scroll to top