Napisz do mnie!

Blog

Tarta jabłkowa light

Tarta jabłkowa light

Przepyszna tarta jabłkowa light, której kawałek zawiera tylko 138 kalorii!!! 

Tarta jabłkowa light

Składniki:
pełna szklanka mąki razowej
60g masła
szczypta soli, łyżeczka cynamonu
łyżka ksylitolu
2 większe jabłka
sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski, a następnie łączymy z solą, ksylitolem i połową cynamonu. Dodajemy pokrojone masło.
2. Za pomocą miksera lub dłoni wgniatamy mąkę w masło tworząc jednolitą masę w kształcie kuli. 3. Odkładamy ciasto do lodówki na kilka minut (Jak poleży dłużej nie zaszkodzi).
4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5. W tym samym czasie obieramy jabłka ze skórki, dzielimy na cztery i wyciągamy gniazda. Następnie kroimy je w cienkie plastry, posypujemy resztą cynamonu i polewamy sokiem z cytryny.
6. Ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia i rozwałkujemy je na cienki placek. Gdyby ciasto się kleiło posypcie je mąką.
7. Od środka układamy jabłka, tak aby utworzyły spiralę. Rogi ciasta nakładamy na jabłka (tak jak na zdjęciu) i wrzucamy do piekarnika na 45 minut.

Tarta zawiera 8 porcji, a każda z nich:
138 kcal
1,3g białka
6,8g tłuszczu
17,5 węgli

Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud

A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!

Tarta jabłkowa light

Scroll to top