Napisz do mnie!

Blog

Tofu w sosie słodko-kwaśnym

tofu w sosie słodko-kwaśnym

Miska aromatycznego, chrupiącego tofu oraz gęsty i syropowy czerwony sos – niebo! Jeśli nadal boisz się zrobić tofu lub kiedyś spróbowałeś i nie jesteś przekonany, wskakuj na pokład! Bo ten przepis jest pełen prostych składników i łatwy do przygotowania. Poważnie, możesz to zrobić!

Tofu w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

• opakowanie tofu
• 100g ryżu
• 100g wody
• pół papryki
• pół cebuli
• sól, pieprz

sos:
• 2,5 łyżki skrobii
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki syropu z agawy
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki soku z cytryny
• łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Tofu rozdrabniamy w palcach na niewielkie kawałki.
2. W miseczce mieszamy składniki sosu.
3. Tofu obtaczamy w skrobii i przyprawach (sól, pieprz). Aby ułatwić równomierne rozprowadzenie warto użyć woreczka strunowego, wsypać wszystkie składniki i wymieszać.
4. Cebulę i paprykę kroimy na większe kawałki.
5. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie podsmażamy cebulę i paprykę przez około 3 minuty.
6. Do warzyw dokładamy tofu, smażymy aż zacznie się rumienić.
7. Po okołu 10 minutach do patelni dodajemy sos.
8. Mieszamy krótko i ściągamy kiedy konsystencja będzie nam odpowiadać.
9. Jemy z ryżem.

Porcji: 2

1 porcja dostarcza:

kcal: 558
B: 22g
T: 14g 
W: 86g

Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud

A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!

tofu w sosie słodko-kwaśnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top