Składniki na 2 porcje:
• 50 ml sosu sojowego
• 100 ml wody
• 3 ząbki czosnku
• 4 łyżki syropu z agawy
• 3cm imbiru
• trochę startej skórki limonki
• 1,5 łyżki skrobii ziemniaczanej
• Kostka tofu
• Łyżka skrobii ziemniaczanej
• Łyżka oleju
Przygotowanie:
1. Sos sojowy mieszamy wraz z wodą w garnku. Dodajemy pokrojony czosnek, imbir i skrobię, energicznie mieszamy i włączamy palnik. Gotujemy mieszając do uzyskania gęstej konsystencji. Sos przelewamy do słoiczka.
2. Tofu osuszamy za pomocą ręcznika i kroimy w kostkę. Mieszamy w worku ze skrobią.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy tofu. Po 6-7 minutach do patelni dolewamy wcześniej przygotowany sos.
4. Redukujemy sos do ulubionego stopnia. Jemy z ryżem i zieleniną.
Sos teryiaki można używać tez to mięsa/krewetek i warzyw.
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!