Tajska tom yum soup. Jedna z najsłynniejszych tajskich potraw i chyba jedna z najlepszych zup na świecie! Niesamowite smaki trawy cytrynowej, galangalu, liści limonki kaffir, papryczki chili i świeżego soku z limonki, które łączą się, tworząc zdrowy i kojący bulion, który rozświetli Twoje kubki smakowe.
Składniki:
Bulion:
• 360g krewetek z pancerzem.
• Litr wody
• Litr bulionu (zrobiłam z torebek smaku)
• 1 trawa cytrynowa
• 4 liście kaffir
• 4 plastry korzenia Galang
• 1 papryczka Chilli
• 1 ząbek czosnku
• Łyżka tamaryndowca
• 360g krewetek z pancerzem.
• Litr wody
• Litr bulionu (zrobiłam z torebek smaku)
• 2 łyżki cukru
• Łyżeczka soli
• 3 łyżki sosu rybnego
• 1 łyżka sosu sojowego
Dodatki:
• Wcześniej obrane krewetki
• 3 pomidory
• Cebula
• Garść grzybów
• Garść kolendry
• Puszka mleczka kokosowego
• Limonka
• Łyżka oleju
• Łyżka pasty tom yum
Przygotowanie:
1. Krewetki obieramy z pancerzy. Pancerze przekładamy do garnka a krewetki przekładamy do osobnego naczynia.
2. W garnku podsmażamy same pancerze przez kilka minut, a następnie zalewamy wodą.
3. Do bulionu dodajemy przekrojoną trawę cytrynową, zgnieciony czosnek, porwane liście kaffiru, plastry galangu, chilli i tamaryndowiec. Tak przygotowany bulion gotujemy godzinę.
4. Następnie do bulionu dodajemy cukier, sos rybny, sos sojowy i sól. Gotujemy przez kilka minut i odcedzamy zupę pozostawiając czysty wywar. Bulion wraca na palnik.
5. Pomidory, cebulę i grzyby kroimy i dodajemy do wywaru.
6. Na małej patelni podgrzewamy olej z łyżką pasty tom yum, następnie dodajemy tę mieszankę do zupy.
7. Jemy z makaronem i kolendrą.
Porcji: 4
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!