Przepyszny, niezwykle aromatyczny torcik marchewkowy, który przygotowałam z dodatkiem soku pomarańczowego – pycha!
Składniki na ciasto:
300g marchwi
3 jajka
3 łyżki ksylitolu
25 g ciepłego masła
250g mąki pełnoziarnistej
40g mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
Składniki na krem:
budyń śmietankowy
0,5 l soku pomarańczowego
8g żelatyny/agaru
Składniki na polewę:
rozdrobnione orzechy
2 łyżki twarogu
2 łyżki jogurty
łyżka ksylitolu
8g żelatyny/ agaru
Przygotowanie:
1. Marchew ścieramy na małych oczkach tarko. Jajka ubijamy z ksylitolem. Masa powinna dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
2.Następnie dodajemy roztopione masło i wymieszane składniki suche. Dodajemy mleko i marchew do masy, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji przez kilka minut.
3. Przygotowujemy blaszkę do pieczenia, u mnie tortownica o średnicy 18cm. Wykładamy papier do pieczenia i przelewamy polowe ciasta.
4. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Gdy spod się upiecze podobnie postępujemy z drugą warstwą. (Najlepiej jeśli macie dwie takie same blachy)
5. W międzyczasie gotujemy budyń na mleku pomarańczowym. 450 ml soku podgrzewamy na małym ogniu, w pozostałych 50ml rozpuszczamy budyniowy proszek. Gdy sok zacznie się gotować, powoli, mieszając dodajemy rozpuszczony budyń. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gdy całość ostygnie mieszamy z żelatyną, żeby krem nie był zbyt gesty.
6. Obie warstwy przekładamy kremem budyniowym i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na cała noc.
7. Następnie przygotowujemy polewę miksujemy twaróg, jogurt z ksylitolem i żelatyna, dodajemy orzechy i polewamy całość
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!