Napisz do mnie!

Blog

Wegańska wysokobiałkowa zupa na jesień

wysokobiałkowa zupa wegańska

Wegańska wysokobiałkowa zupa na jesień to bezmięsny i przyjazny dla wegan sposób na dostarczenie sobie zdrowego, roślinnego białka. Aromatyczna, przytulna, idealna na jesienne popołudnia! A jeśli po prostu nie masz dziś ochoty na mięso, to świetna okazja, by poszerzyć swoje kulinarne horyzonty.

Wegańska wysokobiałkowa zupa na jesień

Składniki:

  • łyżka masła
  • pół pora
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • pieprz, papryka ostra, łyżka sosy sojowego
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 litr bulionu z piramidek smaku
  • 400g ciecierzycy
  • łyżka pasty miso
  • łyżka tahini
  • pół brokuła

Przygotowanie:

  1. Cebulę, por i czosnek kroimy.
  2. Przygotowujemy bulion: piramidki smaku zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do zaparzenia.
  3. Masło rozpuszczamy w garnku.
  4. Na maśle podsmażamy warzywa przez około 10 minut.
  5. Do warzyw dodajemy ziemniaki i przyprawy, smażymy przez 5 minut.
  6. Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez 30 minut.
  7. W międzyczasie przygotowujemy zagęszczacz: 200g cieciorki mikusjemy na gładką masę ze szklanką wody, pastą miso oraz tahini.
  8. Dodajemy zagęszczacz do zupy, oraz dosypujemy pozostałą ciecierzycę.
  9. Na koniec dodajemy różyczki brokuła, które gotujemy 5 minut. Zupa gotowa!

Porcji: 3
1 porcja dostarcza:
kcal: 399
B: 18g
T: 10g
W: 50g

Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud

A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!

wysokobiałkowa zupa wegańska

Scroll to top