Przepyszne i aromatyczne wegańskie kotleciki z grzybami. Pokazuje jak roślinne dania mogą być pełne smaku i uszczęśliwiać brzuszki!
Składniki na 10 sztuk
ciasto:
100g kaszy jęczmiennej
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki sezamu
3 łyżki mąki ryżowej
1/2 starego brokuła
sos sojowy, sól, pieprz, czosnek granulowany
farsz:
1 szklanka namoczonych prawdziwków (mogą być inne grzyby)
1/2 cebuli
pietruszka, dużo pietruszki
łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę 10 minut w lekko osolonej wodzie.
2. W dużej misce mieszamy kaszę, brokuła, drobno pokrojony czosnek i cebulę, mąkę, przyprawy i sezam. Odstawić na kilkanaście minut do lodówki, najlepiej na mniej więcej godzinę.
3. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy grzyby i pod koniec smażenia łączymy z pietruszką.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
5. Ze schłodzonej masy tworzymy pulpeciki nadziewając je grzybowym farszem. Formułować placek, nakładać farsz, przykrywać ciastem i turlać na kształt klopsika.
6. Pieczemy pół godzinki w 200 stopniach.
*kotleciki można zamrozić
Jeden kotlecik ma:
96 kcal
3,2 g białka
3,2 g tłuszczu
12,8 g węgli
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!