Wege gyros to szybkie i idealne danie na każdą imprezę a tutaj przedstawiam przepis w wersji wege.
Składniki na 2 porcje:
6 liści kapusty pekińskiej
Papryka czerwona
4 ogórki konserwowe
Pół cebuli czerwonej
Pół puszki kukurydzy
Kostka tofu
Łyżka oleju
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Łyżka majonezu
3 łyżki skyru naturalnego
2 łyżki przyprawy do tzatzików
2 łyżki ketchupu
Przyprawa gyros:
W naczyniu mieszamy: 2 łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół łyżeczki kolendry mielonej, chilli, cebuli suszonej, rozmarynu, majeranku i tymianku.
Przygotowanie:
1. Tofu kroimy na nieregularne kawałki. Do torebki foliowej wsypujemy mąkę oraz mieszankę przypraw do gyrosa, następnie wrzucamy tofu i delikatnie potrząsamy. Jeśli się nam nie spieszy możemy zostawić tofu na dłużej.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy (z dwóch stron) tofu w przyprawach.
3. Warzywa kroimy.
4. Na dnie naczynia układamy warstwami: tofu, ketchup, cebulę, ogórki, paprykę, kukurydzę, sos i kapustę.
Jedna porcja zawiera:
530 kcal
23g białka
26g tłuszczu
49g węglowodanów
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!