Napisz do mnie!

Blog

Wege ogórkowa

wege ogórkowa

Wege ogórkowa

Składniki:
• 4 ziemniaki
• 1,5 litra bulionu warzywnego
• 3 marchewki
• kawałek selera
• 1 cebula
• 1 łyżka oliwy
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżka sosu sojowego/ tamari (w wersji bezglutenowej)
• 6 ogórków kiszonych + woda z ogórków
• opcjonalnie śmietanka na wierzch
 
Przygotowanie:
1. Ziemniaki pokrój w kostkę i przełóż do większego garnka. Zalej bulionem lub zimną wodą z dodatkiem kostek rosołowych z przepisu nr 1. Gotuj przez 20 minut.
2. Umyte marchewki i seler obierz, a następnie zetrzyj na tarce (na małych oczkach).
3. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
4. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż cebulę, czosnek, marchew i seler. Podlej warzywa sosem sojowym.
5. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce (na większych oczkach) i przełóż na patelnię.
6. Całość smaż przez 6-7 minut na średnim ogniu, a następnie dodaj do zupy. Dolej też wodę z ogórków kiszonych.
7. Całość pomieszaj. Zupę podawaj na ciepło, opcjonalnie ozdabiając ją śmietanką.
 
Jedna porcja z trzech zawiera:
• 181 kcal
• 4 g białka
• 4 g tłuszczu
• 26 g węglowodanów
 
Wskazówka: Kwaśne środowisko (ogórki kiszone) nie sprzyja gotowaniu ziemniaków, dlatego staraj się dodać ogórki dopiero, gdy ziemniaki będą miękkie.
Przepis pochodzi z mojego pysznego ebooka ZUPA NIE CUD.
 

Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud

A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!

wege ogórkowa

Scroll to top