Składniki na 4 duże porcje:
• pół szklanki suchej kaszy jaglanej
• marchew
• 1/2 pora
• cebula
• 1/2 opakowania tofu
• łyżka oleju
• 5 łyżek koncentratu pomidorowego
• papryka słodka, sos sojowy, papryka wędzona, chilli, pieprz, czosnek granulowany
Przygotowanie:
1. Gotujemy opłukaną kaszę przez ok. 12min pod przykryciem w gorącej wodzie, na małym ogniu. Proporcja 2:1 wody do kaszy.
2. Warzywa myjemy. Cebulę i por kroimy w drobną kostkę, obraną marchew i tofu ścieramy na grubych oczkach tarki.
3. Olej rozgrzewamy na patelni, a po chwili podsmażamy warzywa przez kilka minut (aż będą miękkie).
4. Kaszę studzimy.
5. Do warzyw dodajemy koncentrat, sos sojowy i przyprawy.
6. Łączymy kaszę i warzywa w jednym naczyniu i niedbale je blendujemy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Jemy ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.
Jedna porcja zawiera:
166kcal
8g białka
6g tłuszczu
21g węglowodanów
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!