Wypełnione po brzegi, pełne smaku wegańskie burrito, którego potrzebujesz teraz w swoim życiu! Kruszone, lekko chrupiące tofu pieczone w aromatycznej marynacie z kremowym orzechowym sosem dopełnionym pikantną nutą sosu sriracha. Całość zawinięta w chrupką i smakowitą tortillę. Teraz, gdy wyobrażasz sobie siebie z wegańskim, pulchniutkim burrito w ręku, przejdźmy do sedna – jak zrobić to cudo?
Składniki:
• kostka tofu
• 1,5 łyżki skrobii ziemniaczanej
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka „przyprawy do kurczaka”
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki sosu sojowego
• sok z połówki cytryny
• brokuł
• marchew
• pół papryki
• pół czerwonej cebuli
• świeża kolendra
Sos:
• 2 łyżki orzechów ziemnych/masła orzechowego
• 30 ml napoju roślinnego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki srirachy
• sól, pieprz
• tortilla x3
Przygotowanie:
1. Tofu rozdrób w palcach, a następnie wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną.
2. W osobnym naczyniu przygotuj marynatę: wymieszaj oliwę, przyprawę do kurczaka, koncentrat, sok cytrynowy i sos sojowy. Wymieszaj tofu z marynatą i zapiecz przez 25 minut w 200 stopniach.
3. Warzywa i kolnedrę pokrój na drobne części.
4. Przygotuj sos: połącz masło orzechowe (lub orzechy i mleko), srirachę, sok z cytryny, sól i pieprz.
5. Wymieszaj dokładnie całą sałatkę.
6. Możesz zjeść ją solo lub w towarzystwie tortilli.
Porcje: 3
1 porcja dostarcza:
kcal: 574
B: 28g
T: 26g
W: 55g
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!