Ziołowe bułeczki z dodatkiem cukinii, jakie one są cudowne i aromatyczne! Śmiało można zajadać je same lub z dodatkiem masła 😉
Składniki:
700g mąki pełnoziarnistej
40g drożdży
250 ml mleka migdałowego (niesłodzonego)
50g masła
2 jajka
łyżka cukru
cukinia,
1/2 cebuli,
czosnek
łyżka soli, tymianek, bazylia, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
ROZCZYN:
Mieszamy w małej misce droższe z cukrem, odrobiną soli, 2 łyżkami mąki i 6 łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy całość i odstawiamy na 20 minut do ciepłego miejsca. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
MASA:
1. Roztapiamy masło.
2. Na drobnych oczkach ścieramy cukinię, czosnek, cebulę i odcedzamy z nadmiaru płynów.
3. W dużej misce mieszamy mąkę, pozostałe mleko, przyprawy, warzywa, 1 jajko, masło i gotowy rozczyn.
4. Wyrabiamy ciasto za pomocą robota lub ręcznie. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno odchodzić od dłoni.
5. Odstawiamy na pół godziny do ciepłego miejsca. Ciasto znów trochę powinno urosnąć ☺️
6. Mieszamy białko z żółtkiem w małym naczyniu.
7. Po upływie 30min jeszcze raz wyrabiamy ciasto, i kroimy na równe kawałki (u mnie 18). Z ciasta wygniatamy okrągłe bułeczki. Smarujemy je jajkiem i posypujemy nasionami.
8. Pieczemy 40min w 200 stopniach.
Jedna bułka ma:
160 kcal
3g białka
3g tłuszczu
32g węgli
______________
Jeśli chcesz zrobić wersję wegańska zamień masło na olej kokosowy, a jajka na wege jajo (nasączone nasiona chia wodą w proporcji 1:1).
W wersji bez glutenu użyj mąki np. kukurydzianej lub owsianej
Jeśli nie lubisz/tolerujesz czosnku lub cebuli po prostu je pomiń 🙂
Nie martw się ilością, pieczywo śmiało można mrozić❄️
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!