Napisz do mnie!

Blog

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

Składniki na 3 porcje:
Cebula
2 ząbki czosnku
1 ziemniak
1 kalafior
2 szklanki bulionu (2 „piramidki smaku”)
Sól, pieprz, chilli
3 łyżki słonecznika
Łyżka masła

Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek drobno kroimy.
2. Masło rozgrzewamy w garnku, a następnie podsmażamy czosnek i cebulę.
3. Piramidki smaku zalewamy gorącą wodą i pozwalamy im się zaparzyć przez 8-10 minut.
4. Do warzyw dokładamy ziemniaka i kalafior (podzielony na różyczki).
5. Do garnka wlewamy bulion, przykrywamy i gotujemy przez 30 minut.
6. W międzyczasie słonecznik podprażamy na suchej patelni.
7. Gdy kalafior będzie miękki, studzimy zupę.
8. Zupę miksujemy na gładki krem, najlepiej za pomocą blendera kielichowego.
9. Zupę przyprawiamy solą, chili i pieprzem.
10. Podajemy z prażonym słonecznikiem.

Zupa sprawdzi się idealnie na wiosenne, lekkie lunche lub obiady 🙂 Jeśli chcecie, możecie do kremu dołożyć porcję krewetek, kurczaka lub tofu.

Jedna porcja ma:
257 kcal
11g białka
11g białka
20g węglowodanów

Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud

A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!

Zupa krem z kalafiora

Scroll to top