Napisz do mnie!

Blog

Zupa mandu z woka

zupa mandu z woka

Dzisiaj pokażę wam przepis na pyszny jednogarnkowy posiłek kuchni azjatyckiej, który naprawdę pokochacie. Zupa mandu z woka to mega wygodne jedzenie — ciepły bulion z pierożkami i delikatnie ugotowanymi jajkami, posypany zieloną cebulką i nori. To łatwy i pyszny posiłek na chłodne dni, kiedy po prostu nie chcesz zawracać sobie głowy niczym skomplikowanym.

Zupa mandu z woka

Składniki:

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 płat nori
  • 1 szklanka dobrego bulionu
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 3 pierożki gyoza
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • przyprawy: szczypta imbiru mielonego i czosnku granulowanego

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej olej w woku lub w garnku. Dodaj pokrojone nori, zostawiając część na koniec.
  2. Gdy olej zacznie intensywnie pachnieć, zalej go bulionem i wodą. Poczekaj do momentu, w którym wszystko się zagotuje.
  3. Do woka dorzuć przyprawy, sos sojowy, skrobię i pierożki gyoza. Gotuj przez 6 minut.
  4. W międzyczasie roztrzep w miseczce jajka, korzystając z pałeczek lub widelca.
  5. Po upływie 6 minut dodaj do zupy jajka, intensywnie mieszając. Uważaj jednak, aby nie uszkodzić pierożków.
  6. Gdy jajka zaczną się ścinać (ok. 1 min.), ściągnij zupę z ognia i przelej ją do miseczek. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem i wcześniej zostawionym nori.

Porcji: 1
1 porcja dostarcza:
kcal: 429
B: 19g
T: 20g
W: 19g

Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud

A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!

zupa mandu z woka

Scroll to top