Dzisiaj przychodzę chyba z najbardziej udanym z moich przepisów. Przygotowana wczoraj „z resztek z lodówki” zupa przeszła wszelkie oczekiwania! Makroskładniki też prezentują się super, a porcja ze zdjęcia nie ma nawet 300 kalorii
Składniki na 6 porcji
▪️Cebula 1 szt
▪️Imbir 4cm
▪️Czosnek 3 ząbki
▪️Oliwa z oliwek 1 łyżka
▪️Pieczarki 4 szt
▪️Por 1 szt
▪️Marchew 2szt
▪️Brukselka 5szt
▪️Kukurydza (1/2 puszki)
▪️Puszka pomidorów krojonych
▪️Pierś z kurczaka 200g
▪️Mleczko kokosowe 21% puszka
▪️Bulion 1 szklanka
▪️Pasta curry (niezastąpiona)
▪️Pieprz, papryka wędzona, chili, sok z cytryny
▪️Makaron ryżowy 100g
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa myjemy. Cebulę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce. Marchew obieramy, a następnie kroimy, podobnie postępujemy z pozostałymi warzywami. Oliwę rozgrzewamy w garnku, wrzucamy czosnek, cebulę i imbir. Gdy warzywa wchłoną całą oliwę, podlewamy je bulionem. Dodajemy kurczaka, pieczarki, marchew, por, kukurydzę i puszkę pomidorów. Gotujemy pod przykryciem przez ok 40 minut. Po upływie tego czasu dolewamy mleczko kokosowe, pastę curry i przyprawy i gotujemy jeszcze przez chwilkę. Makaron ryżowy wystarczy zalać wrzątkiem na 2-3 minuty. Et voilá
Makro:
KCAL:284
B:13,6
T:15,8
W:25,3
Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud
A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!