Napisz do mnie!

Blog

Zupa z dynią i batatem

zupa z dynią i batatem

Zupa z dynią i batatem

Składniki na 4 porcje:
1/2 dyni hokkaido
1 batat
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 pora
łyżka oliwy z oliwek
500ml wody
puszka mleczka kokosowego 12%
puszka pomidorów krojonych
pasta tom yum
200g makaronu ryżowego

Przygotowanie:
1. Warzywa myjemy w chłodnej wodzie.
Batata obieramy ze skórki. Wszystko kroimy w kostkę.
2. W garnku rozgrzewamy oliwę.
Na pierwszy rzut wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy batat, por i dynię.
3. Zanim warzywa zaczną się przypalać podlewamy je wodą.
4. Po ok 30 minutach gotowania (gdy warzywa będą miękkie) dodajemy pomidory, mleczko koko i pastę tom yum.
5. Zagotowujemy jeszcze raz.
Makaron zalewamy gorącą wodą na kilka minut.
6. Zupę serwujemy z makaronem ryżowym, nasionami czarnuszki lub sezami i najlepiej świeżą kolendrą, której mi zabrakło.

Jedna porcja zawiera:
379 kcal
8g białka
11g tłuszczu
62g węglowodanów

Wypróbowałeś/łaś mój przepis? Super! Bardzo chciałabym o tym usłyszeć! Zrób zdjęcie, dodaj je na swoje konto lub stories na Instagramie i oznacz @dietaniecud.nj oraz #dietaniecud

A jeśli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapoznaj się z moimi ebookami!

zupa z dynią i batatem

Scroll to top